Depressie Informatie


Invloed van Voeding op Depressie

Wat je eet heeft niet alleen invloed op je gewicht. Eigenlijk beïnvloedt je dieet alle delen van je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen met overgewicht en obesitas meer vatbaar zijn voor depressie en andere psychologische problemen. Dat hoeft je niet te verwonderen, want de hormonenbalans in je lichaam -die voor een groot deel afhangt van wat je eet- is natuurlijk heel belangrijk in het bepalen van hoe je je voelt.

De studie die doorslaggevend bewijs leverde voor deze conclusie, werd uitgevoerd door Australische wetenschappers in Queensland die een groep van 1200 vrijwilligers tussen de 45 en de 54 bestudeerde. De vrijwilligers werden opgedeeld in groepen naargelang hun gewicht en hun geestelijke gezondheid. Het onderzoek wees uit dat mensen met obesitas, in vergelijking met mensen met een normaal gewicht, vaker te kampen hadden met emotionele of psychologische problemen in sociale en professionele situaties.

Instinctief begrijpen de meeste mensen wel waarom overgewicht gelinkt is aan depressie: heb je last van overgewicht, dan gaat dat heel vaak gepaard met een slechte gezondheid en gezondheidsproblemen zijn een belangrijke oorzaak van depressie, want fysieke gezondheid en mentale gezondheid zijn heel sterk met elkaar gelinkt. .

Het is niet ongebruikelijk om overmatig alcohol te consumeren als je depressief bent. En alcohol zorgt, zeker in overmatig gebruik, voor overgewicht. .

Bovendien kan overgewicht je ook onzeker maken over jezelf, waardoor je je nog slechter voelt. Wanneer je reactie op die onzekerheid is om net meer te gaan eten als een ontsnappingsmechanisme, dan beland je natuurlijk in een vicieuze cirkel waar je heel moeilijk weer uit komt. .

Maar je kan ook op zoek gaan naar een meer wetenschappelijke verklaring. Die ligt namelijk bij de hormonenbalans van je lichaam. .

Hormonen zijn kleine moleculen in je lichaam die als een soort signalen dienen om verschillende boodschappen over te brengen naar je organen en cellen. Denk bijvoorbeeld aan insuline en adrenaline, wellicht de twee bekendste hormonen. Adrenaline stuurt een signaal naar je hele lichaam dat er gevaar dreigt en dat we alert moeten zijn. Insuline stuurt een signaal dat het lichaam in “opslagmodus” zet, wat wil zeggen dat er een energie-reserve wordt aangelegd, meestal in de vorm van lichaamsvet. .

Insuline is een hormoon dat geactiveerd wordt door het eten van suikers, maar er zijn nog vele andere hormonen die beïnvloed worden door wat je eet. Zijn je hormonenniveaus uit balans, bijvoorbeeld omdat je veel ongezond voedsel eet, dan kan dat leiden tot ernstige psychologische gevolgen, zoals een depressie. .

Gezond eten doe je dus niet alleen maar omdat je daarom snel af zou vallen, want een gezond dieet beschermt je ook tegen depressie. Anderzijds is het belangrijk dat je beseft dat jouw ongezonde eetgewoonten wel eens de oorzaak kunnen zijn van psychologische problemen. Daarom is het belangrijk dat je vanaf vandaag gezond begint te eten. Misschien denk je dat enkele kilo’s afvallen geen groot effect zou hebben, maar je zal versteld staan van de invloed die het heeft op je mentale gezondheid. Kies voor een gezond dieet met weinig suikers en transvetten, maar voldoende vitaminen, eiwitten en natuurlijke plantaardige vetten. Op die manier geef je je lichaam wat het nodig heeft. .